onsdag 3 november 2010

Fler tårar

Mannen berättade i morse att dottern hade varit ledsen igår. Riktigt ledsen. Ledsen för att hon aldrig kommer att kunna gå. Tårarna hade trillat ner för hennes kinder när minstingen somnat och min syster åkt hem med sin dotter. Mannen och dottern satt i soffan och pratade en stund. Sedan var allt som bortblåst hos dottern och hon var glad igen för att plötsligt en stund senare bli riktigt ledsen igen.

Det är ibland som om dottern inte riktigt orkar tänka på sorgliga saker under så lång tid, men de finns där hela tiden och plötsligt kommer det upp till ytan. Utan någon som helst förvarning kommer frågorna, tankarna och känslorna. Då gäller det att fatta sig snabbt som förälder. Finnas där och ge henne svar på de frågor hon har. Ärliga svar. Även om det är jobbigt att svara att hon aldrig kommer att kunna gå på hennes direkta frågor, så vill jag att hon alltid ska veta att hon får ärliga svar från oss.

3 kommentarer:

  1. Barns (och vuxnas) sorg är randig! Finns en hel del bra litteratur om detta.

    SvaraRadera
  2. Det visste jag faktiskt inte. Tack för infon! Alltid roligt att lära sig nya saker. Bra beskrivning med att sorgen är randig.

    SvaraRadera
  3. "Ledsenstunder" kan behövas och är bra att få ha :)
    Hemma hos oss har det varit bra med ett namn på det som känns jobbigt ibland.

    SvaraRadera