fredag 24 april 2009

Bad och mat

Precis hemkommen från barnhabiliteringen. Äldsta dottern går och badar varje fredag. Normalt sett har vi sjukresa dit och sedan följer en personal med från förskolan och badar med henne. Idag tog pedagogen hand om minstingen och jag fick bada. Jättemysigt! Jag har inte varit med och badat tidigare så det var hur mysigt som helst. Kul också att få ett ansikte på alla barn som brukar vara där och som jag ibland får höra talas om via dottern.

Två av barnen hade knapp, så jag passade på att fråga hur det fungerar praktiskt med knappen. Hur lång tid det tar att ge maten, hur ofta, hur de tycker att det fungerar osv. Det är så himla lätt att ta för givet att det fungerar på ett visst sätt och sedan kanske inte ens ge det en chans. Pratade också en del med sjukgymnasten om det. Det är förvisso inte hennes expertisområde, men hon träffar så många barn som har knapp att hon ändå i vart fall har lite åsikter. En av mammorna berättade att hon var väldigt mycket emot det i början, men att hon nu tycker det fungerar bra. Det är så skönt att höra att andra föräldrar också är motståndare i början. Jag vill ju dottern allt väl, men vissa saker tar bara emot.... 1h per måltid verkar rimligt att det tar om man räknar in rengöring av knapp och prylar, men det finns aparater som gör att det kan ske automatiskt och då skulle hon kunna äta när hon sitter i sin rullstol. Nackdelen med knapp är att en del barn verkar strunta helt i att äta vanlig mat, vilket inte är så bra för käkmuskulaturen. Hm... Vill nog först säkerställa att vi har provat allt annat.

Har kommit på värsta kaloribomben till frukost. Havregrynsgröt gjort på fiberhavregryn för hennes mages skull, en rejäl klick matolja, lite salt för smakens skull, en skvätt sirap (för att få en sockerkick) och till det serveras ovispad grädde... Blir bara på helgerna, eftersom hon vägrar äta på vardagarna. Normalt sett få hon näringsdryck här hemma innan vi åker iväg till dagis, men i morse fick det istället bli chokladmjölk gjort på ovispad grädde och en liten skvätt mjölk... Allt för att få i henne så mycket näring som möjligt. Ändå får vi truga... Någon som har bra tips? Har hört att det finns näringspulver som man kan strö över maten. Skulle kanske kunna vara något för oss.....?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar