torsdag 16 juli 2009

Bakken

Precis hemkommen från en tur till Bakken i Danmark. Tror det var en uppskattad tur för dottern. Även för minstingens del var det nog en hel del att titta på. Det var premiär för vår del att ta med elrullen på tåget. Får väl erkänna att jag var lite nervös inför resan. Klart tösen ska få ha sin elrulle med sig, men för att känna mig någorlunda trygg så ringde vi till Skånetrafiken för att kolla hur det fungerar med rulle på tåg och vi var i riktigt god tid till stationen. Förberedelse är a och o, eller hur var det nu...

Tågen hade portabla ramper de kunde lägga ut för att man ska kunna köra in med elrulle när glappet mellan tåg och perrong är för stort. Det stora problemet var att hitta någon från personalen för att hjälpa till. En stor eloge för Öresundstågen som hanterade det hela på ett jättebra sätt, trots att det var mycket folk, framför allt på hemresan. Att ta tåg från Bakken var en helt annan sak... De två första tågen var regionaltåg med trappor upp till tågvagnen. Första tåget fick vi inte tag på någon som kunde hjälpa oss. Bara att vänta in nästa. Andra tåget fick jag tag på en konduktör som berättade att det inte gick att åka med elrulle, eller rättare sagt för att få hjälp att komma på så måste man anmäla behov av assistans i förväg. Suck! Istället blev vi rekommenderade att ta ett lokaltåg in till Köpenhamn och där byta till ett Öresundståg. Sagt och gjort, det blev till att byta perrong och vänta in ett annat tåg. Tåget var däremot ett riktigt bra tåg. Hur anpassat som helst. Långt bättre än Öresundstågen. Vi fick snabb hjälp både på och av. Det blev en del väntan i Köpenhamn pga försenade tåg, men vi på kom vi och faktiskt av också.

Bakken fungerade hyfsat bra, även om det väl inte är det mest tillgänglighetsanpassade stället. Tack vare att dottern inte väger så mycket så gick det att bära henne fram till karusellerna. Någon möjlighet att köra rullstol ända fram fanns inte på i princip någon attraktion. Flera av attraktionerna hade trappa upp, vilket gjorde att vi behövde stå och bära henne i kön. Vissa av karusellerna var det stopp för ledsagare. Endast barn fick åka och undantag kunde inte göras, trots att jag inte är speciellt stor och karusellen var heller inte fullsatt med barn... Om det är så på håret att karusellen klarar vikten av en enda vuxen så borde den kanske inte köras alls?! Undrar om de även säger stopp för tjocka barn...? Dottern fick tröstas med glass. Vi fick kvittera ut ett ledsagarkort, vilket gjorde att en av oss kunde åka med henne på alla karuseller. Fördelen med kortet var att vi kunde turas om att åka med henne, till skillnad från Liseberg där man som ledsagare får ett band som är personligt.

Toaletterna lämnade en del övrigt att önska. Vi hittade bara en riktigt bra handikapptoalett. De andra var väl små. Hittade heller inte mer än en toalett med ett skötbord, annars var man hänvisad till golvet, vilket känns sådär när man har ett barn som är bra mycket längre än skötunderlägget i skötväskan.

På det stora hela så var det ändå en lyckad dag (fast jag föredrar Liseberg när det gäller tillgänglighetsaspekter och inställningen till barn med rörelsehinder). Dottern är så himla duktig med sin elrulle, även om någon behöver ha ett ständigt öga på henne. Hon har inte hundraprocentig koll när hon svänger och backar. Så är hon ju bara 3,5 år också. Är helt slut och ska lägga mig så fort minstingen bara somnar där uppe i sängen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar