lördag 30 oktober 2010

Julschema och dotterns andning

Assistenterna har börjat fråga efter ett julschema. Så klart att de ska ha ett schema för julen... Det känns bara lite knepigt att redan nu bestämma exakt vilka kvällar/nätter vi är hemma och när vi sover hos våra föräldrar. Även om vi har fått ett betydligt drägligare liv med dotterns assistenter (och jag djupt tacksam för dem), så har livet också blivit väldigt mycket mer inrutat. Det är svårare att vara spontan, att åka hem till en kompis med barnen på kvällen och komma hem lite senare är plötsligt lite svårare. Visst, det går att ringa och säga att vi kommer senare. Vi har gjort det ett par gånger, men ändå bett assistenterna att skriva upp från den tid de egentligen skulle ha börjat jobba. Problemet är bara att då hinner inte dottern med allt som behöver göras. Sjukgymnastiken är jätteviktig och det tar ganska lång tid för henne med alla toalettbestyr. Det gör att hon kommer i säng väldigt sent, vilket väl kan vara okej om hon inte ska på dagis dagen, annars känns det inte så bra.

Har börjat fundera på om det kanske är så att dottern har blivit något försämrad i andningen. Hon är extremt svårväckt på morgonen och assistenterna berättar att hon ibland somnar i deras famn efter att de har lyft upp henne ur sängen. Att hon sover så djupt och är så svårväckt kan vara ett tecken på att hon inte får i sig tillräckligt med syre under natten. Narkosläkaren frågade i våras om hon var svårväckt på mornarna, eftersom hon menade att det var ett tecken på att hon inte fick i sig tillräckligt med syre. Då tyckte jag inte att det var några större problem, visst hon är morgontrött, men inte så illa som det är nu. Det är tur att assistenterna även får se den glada sidan som dottern har. Morgonen är definitivt inte någon rolig historia... Helgen är betydligt bättre. Då får hon sova så länge som hon vill.

Visst det kan ju vara så att hon rätt och slätt är en kvällsmänniska och inte en morgonmänniska, men ändå... Man blir nog lätt lite extra observant när man befinner sig i vår sits...

En av nattassistenterna misstänker att dottern kanske har ont i ryggen pga dotterns rörelser i rullen. Det är inte helt ovanligt när man sitter i rulle. Hon brukar massera hennes ryggslut på kvällarna, vilket tydligen uppskattas mycket av dottern. Borde nog ta upp det med dotterns sjukgymnast för att höra med henne. Om det är så att dottern har ont i ryggen, så vill jag veta hur vi bäst kan hjälpa henne. Hon säger inte något, men bara för att hon inte säger att hon har ont i ryggen så kan hon ha ont ändå. Pratade med extra resursen på dagis om samma sak och hon hade lagt märke till att dottern satt lite snett i rullen ibland (även om hon hade kontrollerat så att hon satt rakt med höften). Jag har i vart fall bett henne att massera dottern lite lätt vid ryggslutet t ex i samband med toalettbesök eller när hon ska ur skalet. Det kan i vart fall inte skada.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar