onsdag 27 januari 2010

Blöja hela livet?

Har funderat en del kring dotterns förmåga att bli torr. Hon har nu fyllt 4 år och använder fortfarande blöja. Försöker ibland att coacha henne för att hon ska bli mer motiverad att bli torr, men med varierande framgång.

Vi är duktiga, både hemma och på dagis, att sätta henne på toalettstolen med några timmars intervaller. Hon säger aldrig till om hon behöver gå på toaletten. Vid ett fåtal tillfällen säger hon att hon behöver, men det är för det mesta antingen för sent eller falskt alarm.

Häromdagen när det var dags för toalettbesök blev jag lite fundersam igen. Jag hade lagt henne på golvet och tagit av henne blöjan. För att hon skulle slippa ligga ner längre än nödvändigt, så hade jag satt henne upp (utan blöja) under tiden jag satte på den extra toalettringen åt henne. Det tar inte mer än några sekunder att sätta på ringen. Trots detta så hör jag henne ynkligt säga "mamma, det kommer kiss nu...". Hon lyckades alltså inte hålla sig ens den lilla stunden.

För att kunna styra när man ska kissa så krävs muskler. Dottern är försvagad i alla muskler. Det känns nästan oundvikligt att fråga sig själv om hon överhuvudtaget kan bli torr. Vi har tidigare bett att få bli kopplad till en urolog (heter det så...?) för att få undersökt hennes möjligheter att bli torr. Inget har ännu hänt, men det börjar kännas läge att trycka på. Jag vill ju absolut inte pusha henne till något som hon inte klarar av!

Vi har haft kontakt med två andra familjer som har barn med samma diagnos. Föräldrarna menade att deras barn blev torra, men att det tog längre tid än för andra barn. Hur lång tid det tog kunde de inte komma ihåg. Det inger förvisso hopp, men å andra sidan är det pojkar och om det finns någon skillnad för flickor vet jag inte. Det är också stora individuella skillnader i styrka mellan de barn som har denna sjukdom.

Det är så himla svårt emellanåt att veta hur vi ska agera... Undrar om hon själv har börjat reflektera över att andra jämnåriga inte längre har blöja...? Det ska bli intressant att se vad som händer den dag minstingen ska potttränas, d v s om hon inte har blivit torr tills dess.

1 kommentar:

  1. Hej vännen! Inser att det är skillnader mellan barn med dotterns diagnos men det brukar vara så att flickor har lättare att bli torra än pojkar så det torde inge hopp :-)! Tusen kramar/Sofia H

    SvaraRadera