torsdag 24 september 2009

Assistans

Snart fredag och ännu en arbetsvecka är i princip avklarad. Det har verkligen varit en intensiv vecka. Ser fram emot att det snart är helg. På måndag är det visning av huset, så det blir nog en del städande i helgen.

Ännu en kväll avklarad med assistans. Det är helt underbart! Visst, vi får fortfarande hjälpa till en del, men att kunna läsa en del mail under tiden assistenten hjälper dottern med tuschpennorna, är bara helt underbart. Att också slippa dåligt samvete för att jag inte orkar göra all stretchning, utan att allt faktiskt blir gjort av assistenten (som är supernoga) är också som himmelriket.

En kompis frågade om det inte kändes konstigt att ha en annan människa springandes i huset, men nä, det känns inte ett dugg konstigt. Det känns bara befriande. Vi har insett att vi går under om vi inte får hjälp. För att få livet att fungera är vi beroende av andra och så kommer det alltid att vara. Jag tror att om man har kommit till den insikten, då upplevs det inte alls speciellt jobbigt att ha någon annan i huset. Framför allt inte om man haft möjlighet att välja assistent och känner att det fungerar med den personen. Förstår inte dem som medvetet väljer att ta assistans från kommunen. Då har man inget val, utan måste ta den person som kommunen valt ut åt en. Det finns heller inte hur många möjligheter som helst att byta ut personen, eftersom kommunen har ett visst antal anställda hos sig. Det är förvisso större sannolikhet att de anställda har tillsvidareanställning och att brukaren därmed får samma assistent under en längre tid - fast vad hjälper det om man inte gillar assistenten...? Om man väljer privat assistansbolag - vilket förvisso kräver minst 20h grundläggande behov/vecka beviljat av F-kassan - så har man betydligt större valfrihet vad gäller assistenter och lönen är högre. Sedan är förståss anställningsformen inte riktigt lika trygg, så det blir nog större omsättning per automatik.

Protester till mina funderingar är välkomna för det kan ju faktiskt vara så att jag ännu inte förstått helt hur det fungerar och därmed drar felaktiga slutsatser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar